Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Terrorista, v. partizán?
  2007-10-25 23:46:40, csütörtök
 
   
  Terrorista, vagy partizán: a társadalmak még ma sem értik a különbséget!)

A NATO komoly kihívás előtt áll a világban, úgy tűnik nagyon fel fog bolydulni az emberiség, mert valami nem működik jól ebben a hatalmas gépezetben. Úgy tűnik ez a kihívás nem más, mint a világban pár évtizede végbemenő globalizáció, amely olyan változásokat eredményezett, amelyben óriási feszültségek keletkeztek, és egyelőre nem is látni a megoldás lehetőségét.

A világban ilyen katartikus érdekkülönbségekre egyetlen komolyabb politikai elemző sem gondolt, és azt sem tételezték fel, hogy olyan hatalmas "energiák" szabadulnak el, mint (Amerika megtámadása: szeptember 11.), amelyek megrengethetik a világot.

Amit nyugodtan kijelenthetünk az az, hogy még ma sem történt meg a világ vezető hatalmainál az okok mély elemzése, az értékelésben megállapított okokra való gyógymód meghatározása és a gyógyszer eljutatása a beteghez. Ehelyett úgy tűnik, egy gyors nagyhatalmi reflexből eredő amputáció következett be, amelyről még nem derült ki, hogy a beteg belehal, vagy megfertőzi az orvosló doktorát is.

Ma már viszont sokkal könnyebb jósolni, mint pár évvel ezelőtt, hogy az USA iraki kalandja (merthogy erről van szó!) hasonlatos lesz majd a vietnami kudarchoz anélkül, hogy a legkisebb elvárt eredményt is fel tudnák mutatni!

Amíg a vietnami háborúban a társadalmi feszültség gócok csak és szinte kizárólag az Egyesült Államokban jelentkeztek - hiszen a legnagyobb emberáldozatot ő hozta - addig, ma Európától Ázsiáig, beleértve a volt Szovjetuniót is mindenhol komoly presszió alatt vannak a polgárok.
Amíg a vietnami háborúnál kézzelfogható ideológiát lehetett az események mögé helyezni: /MEG KELL ÁLLÍTANI A VÖRÖS VESZEDELMET,/ és el lehetett fogadtatni a társadalommal, hogy ma Vietnám, holnap meg mi következünk, addig a mai iraki eseményekhez nincs kézzelfogható és hihető ideológia társítva.
Nincs, mert kútba eset az az igyekezet, amellyel mindenáron bizonyítani akarta az USA, hogy Irak a terroristák fő fészkelő helye. Mint köztudott kénytelenek voltak elismerni, hogy semmilyen nyomra nem akadtak, amely igazolta volna, hogy kapcsolat volt az iraki vezetés és Bin Laden között, nem találtak bio és vegyifegyverekre vonatkozó bizonyítékokat.

Így viszont igen súlyos morális kérdések hangoznak el az USA-val szemben nap, mint nap a médiában, mint például: hogy az USA agresszor, vagy megkaparítandó végcél az olaj!?

Természetesen ezek a kérdések kihatnak mind a nyugat-európai, valamint Európa keleti részén fekvő "demokráciákra (!?)". Franciaországban azonban érezhetően másképpen kezelték a kérdést, mint például a lengyeleknél, hiszen a franciáknál egy óriási muszlin közösség él, így a kormányzat belpolitikai okokra hivatkozva nem vállalta/vállalhatta fel az arab világgal való kemény konfliktust, míg ugyanez a kérdés az angoloknál felvállalásra került, aminek eredménye volt az ott élő muszlin közösség kemény és tragikus válasza!

Megint másképpen látják a közép-kelet-európai országok az iraki kérdést, (helyesen, vagy helytelenül: ez egy más kérdés!?) ahol évtizedekig megtapasztalták a fegyverek által közvetített kultúrát és ideológiát.
A kelet-európai társadalom nem kis része látja úgy, hogy a nyugati világ, piacot és beszélő szerszámokat vásárolt ebben a régióban, és ha a nemzeti önállóságáról kérdeznék, akkor egyenlőségjelet tenne a szovjet befolyás és a mára kialakult viszonyok közé!
(A médiában sokszor megfogalmazott "tankok és bankok" filozófia.)
A társadalmak nem kis része válaszolná egy feltett kérdésre, hogy a régióban pont olyan pressziók érik, mint régen. (Soros György, Tom Lantos)
Vagyis úgy érzik, hogy az erősebb hatalmak jóval nagyobb befolyást gyakorolnak rájuk, mint az a társadalom által elfogadható lenne.
Nem beszélve arról, hogy a most függetlenné (!?) vált országoknak óriási anyagi megterhelést okoz a hazájuktól több ezer kilométerre lévő háborúban való részvétel, ráadásul ezen országok polgárai a több száz éves történelemben úgy szocializálódtak, hogy ,,meghalni csak a hazáért kell". Így komoly konfliktusba kerülnek a saját nézeteikkel.

A mai magyar közvélekedés szerint erre komolyan rájátszik az, hogy a NATO is érezhetően egy változáson ment keresztül, amely változás nem előnyére történt. Látható, hogy az USA szerepe a Szovjetunió összeomlása után komolyan felértékelődött. Ez a felértékelődés az USA külpolitikáján is határozottan látszik. A felértékelődés valószínűleg magából az USA-ból is rossz reflexeket váltott ki, és ahelyett, hogy például az izraeli-palesztin kérdést - mint régebben - a kölcsönösség elvén próbálta volna rendezni, a helyett a gyors és egyoldalú rendezés mellett döntött.
Ha hozzávesszük azokat a globalizáció által okozott gazdasági és politikai pressziókat, amelyek a világot, és az arab világot is érik, akkor már ott is vagyunk a probléma gyökerénél.

A címben szereplő kérdés tehát evidensnek látszik, hiszen a nemzeti identitásukat féltő arab világnak, az araboknak ugyanolyan partizánoknak látszanak a magukat robbantgatók, mint annakidején a náci Németország ellen harcoló angol, vagy amerikai beszervezésben átdobott lengyelek vagy más nemzetiségű emberek. Ez azzal is igazolható, hogy az arab terroristák minden támogatást megkapnak a saját nemzeti közösségüktől.
(Segítik a rejtőzködésben, kapcsolattartásban, vélhetőleg a fegyver és robbanóanyagok ellátásában.)
Viszont a nagyhatalmak, egy más szemszögéből megítélve terroristának tekintik a nem reguláris harcmodort viselőket, ugyan úgy, mint a nagytőke tekinti az ellenük fellépő globalizáció ellenes tömegeket.

Cs. Szabó Béla / ÚDK
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: franciaországban, vegyifegyverekre, szocializálódtak, megtapasztalták, egyenlőségjelet, felértékelődött, rejtőzködésben, külpolitikáján, felértékelődés, megkaparítandó, bizonyítékokat, robbanóanyagok, emberáldozatot, megfogalmazott, beszervezésben, kijelenthetünk, megrengethetik, történelemben, közösségüktől, megállapított, társadalommal, kézzelfogható, meghatározása, terroristának, önállóságáról, természetesen, demokráciákra, identitásukat, felvállalásra, eredményezett, partizánoknak, szemszögéből, feszültségek, robbantgatók, eseményekhez, nagyhatalmak, hatalmas gépezetben, megoldás lehetőségét, világban ilyen, világ vezető, okok mély, értékelésben megállapított, gyógyszer eljutatása, gyors nagyhatalmi, beteg belehal, orvosló doktorát, vietnami kudarchoz, legkisebb elvárt, vietnami háborúban, társadalmi feszültség, legnagyobb emberáldozatot, volt Szovjetuniót, Egyesült Államokban, Európától Ázsiáig, KELL ÁLLÍTANI VÖRÖS VESZEDELMET, Soros György, Szabó Béla,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Idő  Nagyi telefonál  Paul David Tripp Április 21  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem tudhatod  Akik bántanak téged  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akik bántanak téged  Irgalom és ítélet  Png csokor  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Alázat  Szép napot kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hiányzik  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Zilahy Lajos gondolata  Soha ne kedvezz...  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png nő  Facebookon kaptam  Szívem  Garai Gábor - Takarítás  Akarat  Neked tudnod kell  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Németh László tollából  Albert Einstein gondolata  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Soha ne kedvezz...  Radikális szeretet  Leonardo da Vinci gondolata  Elköszönt  Alázat  Nem számIt  Nagyon különös  Jó éjszakát  Ágai Ágnes – Csendélet  Csak a fogyatkozás látható  A jó emberek mindig szépek mar...  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Neked tudnod kell  Jó éjszakát  Png férfi  Adakozás  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy bizonyos határt  Esti kép  Reggel van  Jó éjszakát  Nem tudhatod  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy maradéktalanul uralt világ  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy hatékony szolga  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  A másik dolog,  Png telefon  Tavaszi kép  Garai Gábor - Takarítás  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Ami embereknek lehetetlen, az...  Örülök, hogy látlak!  Szabolcska Mihály – Ákác...  A boldog családok mind hasonló... 
Bejegyzés Címkék
hatalmas gépezetben, megoldás lehetőségét, világban ilyen, világ vezető, okok mély, értékelésben megállapított, gyógyszer eljutatása, gyors nagyhatalmi, beteg belehal, orvosló doktorát, vietnami kudarchoz, legkisebb elvárt, vietnami háborúban, társadalmi feszültség, legnagyobb emberáldozatot, volt Szovjetuniót, vietnami háborúnál, események mögé, iraki vezetés, kérdések kihatnak, óriási muszlin, kormányzat belpolitikai, arab világgal, angoloknál felvállalásra, iraki kérdést, fegyverek által, kelet-európai társadalom, nyugati világ, nemzeti önállóságáról, szovjet befolyás, mára kialakult, médiában sokszor, feltett kérdésre, régióban pont, erősebb hatalmak, most függetlenné, hazájuktól több, több száz, hazáért kell&#8221, saját nézeteikkel, változáson ment, felértékelődés valószínűleg, izraeli-palesztin kérdést, kölcsönösség elvén, globalizáció által, arab világot, probléma gyökerénél, címben szereplő, nemzeti identitásukat, araboknak ugyanolyan, magukat robbantgatók, náci Németország, arab terroristák, saját nemzeti, nagytőke tekinti, ellenük fellépő, franciaországban, vegyifegyverekre, szocializálódtak, megtapasztalták, egyenlőségjelet, felértékelődött, rejtőzködésben, külpolitikáján, felértékelődés, megkaparítandó, bizonyítékokat, robbanóanyagok, emberáldozatot, megfogalmazott, beszervezésben, kijelenthetünk, megrengethetik, történelemben, közösségüktől, megállapított, társadalommal, kézzelfogható, meghatározása, terroristának, önállóságáról, természetesen, demokráciákra, identitásukat, felvállalásra, eredményezett, partizánoknak, szemszögéből, feszültségek, robbantgatók, eseményekhez, nagyhatalmak, szovjetuniót, jelentkeztek, globalizáció, változásokat, kölcsönösség, határozottan, valószínűleg, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 662
  • e Hét: 6170
  • e Hónap: 14774
  • e Év: 50715
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.